Lyhytaikainen asunnon vuokraus

Lyhytaikainen asunnon vuokraus
Lyhytaikainen asunnon vuokraus

Verohallinto tiedottaa, että lyhytaikainenkin asunnon vuokraaminen vaikuttaa myynnin verovapauteen.

Verohallinto muistuttaa, että lyhytaikainenkin vuokraaminen katkaisee verovapaan myynnin edellyttämän yhtäjaksoisen asumisen. Omistamansa asunnon saa myydä verovapaasti, jos on itse asunut siinä vakituisesti kahden vuoden ajan. Myös puolison tai alaikäisten lasten asuminen täyttää asumisehdon. Jos asunnon myy ennen kahden vuoden aikaa, myyntivoitosta tulee maksaa luovutusvoittoveroa.

Korkeimman hallinto-oikeuden tuoreen päätöksen mukaan kahden vuoden yhtäjaksoinen asumisaika katkeaa, vaikka asunnon vuokraaminen olisi satunnaista ja lyhytaikaista. Jo yhden vuorokauden vuokra-aika kerran kahden vuoden aikana riittää katkaisemaan kahden vuoden säännön.

Myyntivoitto on verovapaata myös silloin, kun omistaja vuokraa osaa asunnosta kahden vuoden omistusehdon aikana. Jos omistajalla itsellään on omassa käytössään vähintään puolet asunnosta, hän saa myydä asunnon verovapaasti sen jälkeen, kun on itse asunut siinä yhtäjaksoisesti kahden vuoden ajan. Omistajan pitkäkään poissaolo ei vaikuta oman asunnon verovapaaseen myyntiin. Jos asunto on esimerkiksi lomamatkan tai ulkomaan työkomennuksen aikana varattu omaan käyttöön eikä sitä vuokrata, sen voi kahden vuoden omistamisen jälkeen myydä verovapaasti.

Lähde: Verotieto Oy