Yhdistysrekisteri uudistui 18.9.2019

Yhdistysrekisteri uudistui 18.9.2019
Yhdistysrekisteri uudistui 18.9.2019

Yhdistysrekisteri uudistui

Patentti- ja rekisterihallituksen (PRH) yhdistysrekisteri uudistui 18.9.2019. Uudistuksen yhteydessä kaikki yhdistykset ja uskonnolliset yhdyskunnat saavat Y-tunnuksen. Lisäksi kaikki tietojärjestelmät ja palvelut uudistetaan.

Yritys- ja yhteisötunnus eli Y-tunnus korvaa yhdistyksille annetun rekisterinumeron. PRH antaa Y-tunnuksen kaikille yhdistyksille automaattisesti. Jos yhdistyksellä on jo ennen uudistusta Y-tunnus, sama tunnus säilyy. Yhdistyksen ei siis tarvitse tehdä mitään Y-tunnukseen liittyen.

Y-tunnus on PRH:n tai Verohallinnon yritykselle tai yhteisölle antama yksilöivä tunnus. Siinä on seitsemän numeroa, väliviiva ja tarkistusmerkki. Se on muotoa 1234567-8. Y-tunnuksen voi katsoa yhdistysrekisterin tulevasta tietopalvelusta tai ytj.fi-verkkosivustolta yrityshausta.
Uusi sähköinen asiointipalvelu ja yhdistysrekisterin sähköinen tietopalvelu avautuvat 18.9.2019. Tietopalvelu korvaa nykyisen Yhdistysnetin ja NettiYrekan. Uudessa palvelussa voi hakea yhdistysten perustietoja ja ostaa otteita ja sääntöjä. Vanhat tietopalvelut ovat käytössä vielä uudistuksen aikana, mutta ne poistuvat samalla kun uudet palvelut aukeavat. Samalla myös paperiset ilmoittamislomakkeet uusitaan.

Lähde: Verotieto Oy