Yleisen arvonlisäveron nosto 25,5 prosenttiin

Yleisen arvonlisäveron nosto 25,5 prosenttiin
Yleisen arvonlisäveron nosto 25,5 prosenttiin

Yleinen arvonlisäverokanta nousee 25,5 prosenttiin 1.9.2024 alkaen

Yleinen arvonlisäverokanta nousee 24 prosentista 25,5 prosenttiin 1.9.2024 alkaen.

Huomaa, että uutta arvonlisäverokantaa tullaan 1.9.24 alkaen soveltamaan vain sellaisiin tavaroihin ja palveluihin, joiden verokanta on nyt 24 prosenttia. Yleisen verokannan korotus ei siis vaikuta niihin tavaroihin ja palveluihin, joihin sovelletaan alennettuja verokantoja (14 % ja 10 %), kuten esimerkiksi majoitus- ja liikuntapalveluihin.

Myös alennettujen verokantojen soveltamisaloihin on ehdotettu muutoksia, mutta ne tulisivat voimaan aikaisintaan vuonna 2025. Muun muassa suurin osa nykyisen 10 prosentin verokannan alaisista tavaroista ja palveluista siirrettäisiin 14 % verokantaan.

Lisäksi valmisteilla on makeisten ja suklaan verokannan korottaminen 14 prosentista 25,5 prosenttiin, mutta korotuksen aikataulusta ei ole vielä tarkempaa tietoa.

Tavaran toimitushetki ratkaisee, mitä verokantaa käytetään

Tavaran myynnin arvonlisävero kohdistetaan yleensä sille verokaudelle, jonka aikana tavara on toimitettu eli luovutettu ostajan haltuun.

Jos tavara luovutetaan ostajalle viimeistään 31.8.2024, sovellettava verokanta on 24 %, vaikka ostaja maksaisi tavaran myöhemmin syyskuun aikana.

Esimerkki: Asiakas tilaa uuden auton elokuussa 2024. Auto luovutetaan hänelle syyskuussa 2024, ja asiakas maksaa auton luovutuksen yhteydessä. Auton myyntiin sovellettava verokanta on 25,5 %. Merkitystä ei ole sillä, milloin auto on tilattu, kauppasopimus allekirjoitettu tai auto rekisteröity. Verokanta määräytyy auton toimitusajankohdan perusteella.

Esimerkki: Myyjä lähettää ostajalle 31.8.2024 varaosia. Tavarat saapuvat ostajan varastolle 1.9.2024. Jos kuljetus tapahtuu sopimuksen mukaan myyjän vastuulla, ostaja on vastaanottanut tavarat 1.9.2024 ja sovellettava verokanta on 25,5 %. Jos kuljetus tapahtuu ostajan vastuulla, tavarat katsotaan toimitetuiksi kuljetuksen alkaessa 31.8.2024. Tällöin myyntiin sovelletaan 24 %:n verokantaa.

Ennakkomaksu

Ennakkomaksusta on kyse silloin, kun maksu on kertynyt myyjälle ennen tavaran toimittamista asiakkaalle. Ratkaisevaa on se, milloin raha on myyjän käytettävissä. Jos ennakkomaksu on kertynyt myyjälle ennen kuin lakimuutos on tullut voimaan, sovellettava verokanta on 24 prosenttia.

Esimerkki: Asiakas tilaa uuden auton elokuussa 2024. Auto luovutetaan hänelle syyskuussa 2024. Asiakas maksaa osan uuden auton kauppahinnasta luovuttamalla myyjälle vanhan autonsa elokuussa 2024. Koska vanha auto on luovutettu myyjälle ennen 1.9.2024, ennakkomaksuun sovelletaan 24 %:n verokantaa.

Osamaksukauppa

Kyseessä on osamaksukauppa, kun tavara maksetaan useassa osassa. Osamaksukaupassa arvonlisäveron suorittamisvelvollisuus syntyy, kun tavara luovutetaan ostajalle.

Esimerkki: Kodinkoneliike myy osamaksusopimuksella pesukoneen, joka luovutetaan ostajalle elokuussa 2024. Asiakas maksaa pesukoneen luovutuksen jälkeen useassa erässä. Koko kauppahintaan sovelletaan 24 %:n verokantaa.

Verokanta määräytyy palvelun suorittamisen ajankohdan mukaan

Palvelun myynnin arvonlisävero kohdistetaan sille verokaudelle, jonka aikana palvelu on suoritettu. Jos palvelun suorittaminen on kesken silloin, kun verokanta muuttuu, sovelletaan palvelun päättymisajankohdan verokantaa. Palvelu on suoritettu, kun se on asiakkaan käytettävissä.

Esimerkki: Yksityishenkilö ostaa kotiinsa ikkunoiden pesun siivouspalveluyritykseltä. Ikkunat pestään 30.8.2024. Yritys lähettää asiakkaalle laskun syyskuun alussa ja asiakas maksaa sen eräpäivänä syyskuussa. Palvelun myyntiin sovelletaan 24 %:n verokantaa.

Esimerkki: Kuljetusliike myy kuluttajalle tavarankuljetuspalvelun matkalle Helsinki–Pariisi. Kuljetus alkaa elokuussa 2024 ja päättyy syyskuussa 2024. Palvelu on suoritettu, kun kuljetus on päättynyt. Tavarankuljetuspalvelun myyntiin sovelletaan 25,5 %:n verokantaa.

Ennakkomaksu

Ennakkomaksusta on kyse silloin, kun maksu on kertynyt myyjälle ennen palvelun suorittamista. Ratkaisevaa on se, milloin raha on myyjän käytettävissä. Jos ennakkomaksu on kertynyt myyjälle ennen kuin lakimuutos on tullut voimaan, sovellettava verokanta on 24 prosenttia.

Jatkuvaluonteinen tavaran ja palvelun myynti

Jatkuvaluonteisessa tavaran ja palvelun myynnissä vastike määräytyy ajan kulumisen perusteella. Esimerkiksi vuokrauspalvelu on jatkuvaluonteinen palvelu.

Jatkuvana suorituksena myyty tavara tai palvelu katsotaan toimitetuksi tai suoritetuksi kunkin suoritukseen liittyvän tilitysjakson päättyessä. Esimerkiksi jos vuokranmaksujakso on 1.6.2024–31.5.2025, palvelu katsotaan suoritetuksi 31.5.2025. Palvelun myyntiin sovellettava verokanta on tällöin 25,5 % koko jaksolta. Jos vuokralainen maksaa myyjälle vuokran koko maksujaksolta ennakkomaksuna ennen 1.9.2024, myyntiin sovelletaan 24 %:n verokantaa.

Jos vuokraa peritään kuukausittain, tilitysjakso on kuukausi, ja verokanta määräytyy tilitysjakson päättymisajankohdan mukaan. Tällöin esimerkiksi elokuun 2024 vuokraan sovelletaan 24 %:n verokantaa ja syyskuun 2024 vuokraan 25,5 %:n verokantaa.

Kertaluonteiset myynnit, jotka maksetaan useammassa erässä, kuten osamaksukauppa tai rakennusurakka, eivät ole jatkuvaluonteisia.

Lähde: Valtiovarainministeriö