Työnantaja voi antaa työntekijälle verovapaasti kasvomaskeja

Työnantaja voi antaa työntekijälle verovapaasti kasvomaskeja
Työnantaja voi antaa työntekijälle verovapaasti kasvomaskeja

Verohallinto tiedottaa, että työnantaja voi antaa työntekijälleen verovapaasti kasvomaskeja.

Yleisvaarallisen tartuntataudin leviämistä ehkäiseviä välineitä, kuten kasvomaskeja voidaan verotuksessa rinnastaa työnantajan järjestämään ennaltaehkäisevään terveydenhuoltoon. Verovapauden kannalta ei ole merkitystä käyttääkö työntekijä suojavälineitä myös muuna aikana, kuten työmatkoilla.

Mikäli maski on välttämätön työssä ja työnantaja ei sitä kustanna, voi työntekijä hankkia maskin itse ja vähentää siitä koituneet kustannukset tulonhankkimiskuluina. Jos kustannukset jäävät alle 750 euroa vuodessa, niitä ei tarvitse erikseen ilmoittaa verotuksessa. Palkansaajalle myönnetään automaattisesti 750 euron tulonhankkimisvähennys vuosittain. Jos tulonhankkimiskuluja kertyy tätä enemmän, niin ne ilmoitetaan verotuksessa.

Jos työntekijä tekee työmatkan joukkoliikennevälineellä asunnon ja työpaikan väliselle matkalle ja kustantaa maskit itse, voi hän vähentää tässä tapauksessa maskien hankinnasta koituneet kustannukset verotuksessa matkakuluina. Vähennys on 2 euroa työpäivää kohti ja tähän ei tarvita erillistä selvitystä. Kodin ja työpaikan välisissä matkoissa omavastuu on 750 euroa. Jos matkakustannuksia kertyy enemmän kuin 750 euroa, ilmoitetaan kaikki kustannukset verotuksessa vähentämättä omavastuuosuutta.